| < Październik 2010 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery




Carammel
Kopiowanie i wykorzystywanie zdjęć bez zgody autora zabronione (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych)
Pisz swój dziennik w Internecie
Kategorie: Wszystkie | KREMOWO | SERNIKI | UCIERANKI | Z OWOCAMI
RSS
niedziela, 10 października 2010

3 Bit to ciasto, do którego - pomimo wszystko - bardzo lubię wracać. Zresztą, jako nieodżałowana fanka ciast z kremem, raczej nie mam większego wyboru ;) To mięciutkie i delikatne ciacho po przegryzieniu (min. 3h w lodówce) wręcz rozpływa się w ustach. Niebo w gębie; nie tylko dla wielbicieli popularnego batonika.   

Składniki:
1 duża paczka herbatników
1 puszka kajmaku
1 budyń śmietankowy
1 1/2 szklanki mleka
1 śmietan fix
2 łyżki masła
200 ml śmietanki 30%

Wykonanie:
Masa I:
Budyń rozpuścić w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować. Postępować wg. przepisu na opakowaniu. Masło utrzeć. Wystudzony budyń dodawać do masła po 1 łyżce. Ucierać aż do uzykania jednolitej konsystencji.

Masa II:
Otworzyć puszkę kajmaku i... gotowe. Dodatkowo można utrzeć masę z masłem, ale nie jest to konieczne.

Masa III:
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem i śmietan fix'em.

Układać: herbatniki, kajmak, herbatniki, masa budyniowa, herbatniki, bita śmietana.
Całość można posypać startą na tarce czekoladą.

Smacznego ;}

niedziela, 03 października 2010

To ciasto robiłam już w życiu kilkukrotnie, ale zawsze zachwyca mnie swoją prostotą i - jak sama nazwa na to wskazuje - szybkością wykonania. Pyszne, lekkie i cudownie klasyczne, ciasto z owocami. Idealne do kawy, herbaty i na przyjęcie niespodziewanych gości.

 

Składniki:
1/2 kostki miękkie masła ew. margaryny
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
dowolne owoce do wyłożenia

Wykonanie:
Zmiksować dokładnie wszystkie składniki na gładką masę. Wyłożyć na blaszkę. Na wierzch ułożyć pokrojone w kawałki owoce.
Piec przez ok. 40 minut w 180*C.

sobota, 02 października 2010

Miałam chęć na ciasto delikatne, lekkie, a jednocześnie treściwe. Na coś, co bez wyrzutów sumienia mogłabym zjeść zarówno o 10.00 rano, jak o 22.00. Z potrzeby chwili powstał więc styropian w wersji light, czyli nowa wersja doskonale znanego przysmaku na bazie śmietany, przez niektórych zwanego sernikiem bez sera.  Wersja light od wersji tradycyjnej zakłada użycie herbatników (to zamiast zwykłego, wyrabianego ciasta), brak konfitury i o 1/4 mniej wiórków kokosowych. Ciasto nie jest więc tak słodkie jak tradycyjny styropian, ale cóż... coś za coś. 

Składniki:
2 opakowania śmietany 18% (kubek 2x 330g)
3 białka
1/2 szklanki cukru pudru
1 budyń śmietankowy duży
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g wiórków kokosowych
1 paczka herbatników maślanych

Wykonanie:
Z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Nie przestając miksować dodawać śmietany, mąkę i proszek do pieczenia. Herbatniki wyłożyć na blaszkę w charakterze spodu do ciasta. Wylać masę śmietanową po czym posypać górę wiórkami kokosowymi. Piec ok. 50 minut w 180*C.


piątek, 01 października 2010

Ciasto marchewkowe to jeden z tych wypieków przed którym każdy ucieka dopóki... sam go nie spróbuje. To pyszne, mięciutkie, słodkie ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Poniższy egzemplarz został upieczony - z myślą o - i dla, moich kolegów z pracy. Ciasto smakowało i zostało zjedzone co do najmniejszego okruszka. Wypiek godny polecenia, nie tylko fanom marchewkowego szaleństwa. 

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
4 duże, grube marchewki starte na tarce
1 szklanka oleju
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu (dałam przyprawę do piernika)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa:
1 tabliczka mleczne czekolady (zawsze daję Milkę)

Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier. Ubijać dolewając stopniowo olej. Dosypać resztę składników, na koniec wmieszać startą marchewkę.
Piec przez około 45 minut w 180*C.

Czekoladę rozpuścić i polać nią wystudzone ciasto. Smacznego!