| < Wrzesień 2010 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery




Carammel
Kopiowanie i wykorzystywanie zdjęć bez zgody autora zabronione (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych)
Pisz swój dziennik w Internecie
Kategorie: Wszystkie | KREMOWO | SERNIKI | UCIERANKI | Z OWOCAMI
RSS
poniedziałek, 27 września 2010

Przepis na ten sernik powstał spontanicznie, pod wpływem chwili. Do jego zrobienia zainspirował mnie jednak przepis Dorotus na Butterscotch pecan cheesecake. Poniżej wersja zmodyfikowana, niemniej równie pyszna i ponętna. Ot, taki trochę spolszczony cheesecake, bardzo kremowy, cudownie śmietankowy z lekką nutą wanilii. Dorotce dziękuję za inspirację, a Was zapraszam do degustacji ;)

Składniki: 
1 paczka maślanych herbatników
3/4 kostki masła

Masa serowa:
1/2 kg serka kremowego
1 cukier waniliowy
1 szklanka drobnego cukru
2 jajka 1 łyżka mąki pszennej

Wykonanie:
Herbatniki skruszyć za pomocą blendera. Masło rozpuścić i połączyć z herbatnikami tworząc masę, przypominającą konsystencją mokry piasek. Wyłożyć spód formy i schłodzić w lodówce.
Serek, oba cukry i jajka dokładnie zmiksować na gładką masę. Na końcu wmieszać łyżkę mąki.
Piec przez około 45 minut w temperaturze 160*C. Po wyjęciu z piekarnika schłodzić w lodówce przez min. 30 minut.

sobota, 25 września 2010

Crumble to w zasadzie nie tyle ciasto, co po prostu owoce ukryte pod słodką kruszonką, z dodatkiem świeżego masła. Moja wersja zakłada użycie jabłek, ale w roli owoców równie dobrze sprawdzą się Wam gruszki, śliwki czy nawet rabarbar wymieszany z odrobiną cukru. Deser szybki, prosty i niezwykle smakowity. Polecany odchudzaczkom; w końcu nic tak jak pieczone owoce, nie zagłuszy wyrzutów zdietowanego sumienia ;)

Składniki:
1/2 szklanki mąki pszennej 
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 kostki masła + tłuszcz do wysmarowania formy
1/4 szklanki bułki tartej
5 dużych jabłek

Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać, pokroić w drobne cząstki. Produkty sypkie (oprócz bułki tartej) wrzucić do jednej, dużej miski po czym dokładnie ze sobą wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem, po czym wysypać bułką tartą. Na spód żaroodpornego naczynia (bądź formy do pieczenia) wysypać 1/3 suchej mieszanki. Wyłożyć owoce, przykryć pozostałą częścią sypkiej mieszanki. Masło pokroić w cienkie plasterki i poukładać na wierzchu.
Piec przez 50 minut w 180*C.

wtorek, 21 września 2010
Bajecznie mięciutkie, rozkosznie słodkie z wyczuwalnym posmakiem kawy. Idealne dla miłośników małej czarnej bądź zabielanej ;)


Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła
4 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mocnej, wystudzonej kawy

Wykonanie:
Masło utrzeć z jajkami na jednolitą masę. Przesianą mąkę dodać do masy i nie przestając miksować (średnie obroty) powoli dodawać oba cukry i proszek do pieczenia. Zwolnić obroty miksera i powoli dolewać wystudzoną kawę.
Piec przez 40 minut w 200*C.