| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery




Carammel
Kopiowanie i wykorzystywanie zdjęć bez zgody autora zabronione (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych)
Pisz swój dziennik w Internecie
Kategorie: Wszystkie | KREMOWO | SERNIKI | UCIERANKI | Z OWOCAMI
RSS

UCIERANKI

piątek, 01 października 2010

Ciasto marchewkowe to jeden z tych wypieków przed którym każdy ucieka dopóki... sam go nie spróbuje. To pyszne, mięciutkie, słodkie ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Poniższy egzemplarz został upieczony - z myślą o - i dla, moich kolegów z pracy. Ciasto smakowało i zostało zjedzone co do najmniejszego okruszka. Wypiek godny polecenia, nie tylko fanom marchewkowego szaleństwa. 

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
4 duże, grube marchewki starte na tarce
1 szklanka oleju
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu (dałam przyprawę do piernika)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa:
1 tabliczka mleczne czekolady (zawsze daję Milkę)

Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier. Ubijać dolewając stopniowo olej. Dosypać resztę składników, na koniec wmieszać startą marchewkę.
Piec przez około 45 minut w 180*C.

Czekoladę rozpuścić i polać nią wystudzone ciasto. Smacznego!

wtorek, 21 września 2010
Bajecznie mięciutkie, rozkosznie słodkie z wyczuwalnym posmakiem kawy. Idealne dla miłośników małej czarnej bądź zabielanej ;)


Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła
4 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mocnej, wystudzonej kawy

Wykonanie:
Masło utrzeć z jajkami na jednolitą masę. Przesianą mąkę dodać do masy i nie przestając miksować (średnie obroty) powoli dodawać oba cukry i proszek do pieczenia. Zwolnić obroty miksera i powoli dolewać wystudzoną kawę.
Piec przez 40 minut w 200*C.