| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery




Carammel
Kopiowanie i wykorzystywanie zdjęć bez zgody autora zabronione (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych)
Pisz swój dziennik w Internecie
Kategorie: Wszystkie | KREMOWO | SERNIKI | UCIERANKI | Z OWOCAMI
RSS

SERNIKI

sobota, 02 października 2010

Miałam chęć na ciasto delikatne, lekkie, a jednocześnie treściwe. Na coś, co bez wyrzutów sumienia mogłabym zjeść zarówno o 10.00 rano, jak o 22.00. Z potrzeby chwili powstał więc styropian w wersji light, czyli nowa wersja doskonale znanego przysmaku na bazie śmietany, przez niektórych zwanego sernikiem bez sera.  Wersja light od wersji tradycyjnej zakłada użycie herbatników (to zamiast zwykłego, wyrabianego ciasta), brak konfitury i o 1/4 mniej wiórków kokosowych. Ciasto nie jest więc tak słodkie jak tradycyjny styropian, ale cóż... coś za coś. 

Składniki:
2 opakowania śmietany 18% (kubek 2x 330g)
3 białka
1/2 szklanki cukru pudru
1 budyń śmietankowy duży
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g wiórków kokosowych
1 paczka herbatników maślanych

Wykonanie:
Z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Nie przestając miksować dodawać śmietany, mąkę i proszek do pieczenia. Herbatniki wyłożyć na blaszkę w charakterze spodu do ciasta. Wylać masę śmietanową po czym posypać górę wiórkami kokosowymi. Piec ok. 50 minut w 180*C.


poniedziałek, 27 września 2010

Przepis na ten sernik powstał spontanicznie, pod wpływem chwili. Do jego zrobienia zainspirował mnie jednak przepis Dorotus na Butterscotch pecan cheesecake. Poniżej wersja zmodyfikowana, niemniej równie pyszna i ponętna. Ot, taki trochę spolszczony cheesecake, bardzo kremowy, cudownie śmietankowy z lekką nutą wanilii. Dorotce dziękuję za inspirację, a Was zapraszam do degustacji ;)

Składniki: 
1 paczka maślanych herbatników
3/4 kostki masła

Masa serowa:
1/2 kg serka kremowego
1 cukier waniliowy
1 szklanka drobnego cukru
2 jajka 1 łyżka mąki pszennej

Wykonanie:
Herbatniki skruszyć za pomocą blendera. Masło rozpuścić i połączyć z herbatnikami tworząc masę, przypominającą konsystencją mokry piasek. Wyłożyć spód formy i schłodzić w lodówce.
Serek, oba cukry i jajka dokładnie zmiksować na gładką masę. Na końcu wmieszać łyżkę mąki.
Piec przez około 45 minut w temperaturze 160*C. Po wyjęciu z piekarnika schłodzić w lodówce przez min. 30 minut.