| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery




Carammel
Kopiowanie i wykorzystywanie zdjęć bez zgody autora zabronione (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych)
Pisz swój dziennik w Internecie
Kategorie: Wszystkie | KREMOWO | SERNIKI | UCIERANKI | Z OWOCAMI
RSS

KREMOWO

niedziela, 10 października 2010

3 Bit to ciasto, do którego - pomimo wszystko - bardzo lubię wracać. Zresztą, jako nieodżałowana fanka ciast z kremem, raczej nie mam większego wyboru ;) To mięciutkie i delikatne ciacho po przegryzieniu (min. 3h w lodówce) wręcz rozpływa się w ustach. Niebo w gębie; nie tylko dla wielbicieli popularnego batonika.   

Składniki:
1 duża paczka herbatników
1 puszka kajmaku
1 budyń śmietankowy
1 1/2 szklanki mleka
1 śmietan fix
2 łyżki masła
200 ml śmietanki 30%

Wykonanie:
Masa I:
Budyń rozpuścić w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować. Postępować wg. przepisu na opakowaniu. Masło utrzeć. Wystudzony budyń dodawać do masła po 1 łyżce. Ucierać aż do uzykania jednolitej konsystencji.

Masa II:
Otworzyć puszkę kajmaku i... gotowe. Dodatkowo można utrzeć masę z masłem, ale nie jest to konieczne.

Masa III:
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem i śmietan fix'em.

Układać: herbatniki, kajmak, herbatniki, masa budyniowa, herbatniki, bita śmietana.
Całość można posypać startą na tarce czekoladą.

Smacznego ;}