| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery




Carammel
Kopiowanie i wykorzystywanie zdjęć bez zgody autora zabronione (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych)
Pisz swój dziennik w Internecie
Kategorie: Wszystkie | KREMOWO | SERNIKI | UCIERANKI | Z OWOCAMI
RSS

Z OWOCAMI

niedziela, 03 października 2010

To ciasto robiłam już w życiu kilkukrotnie, ale zawsze zachwyca mnie swoją prostotą i - jak sama nazwa na to wskazuje - szybkością wykonania. Pyszne, lekkie i cudownie klasyczne, ciasto z owocami. Idealne do kawy, herbaty i na przyjęcie niespodziewanych gości.

 

Składniki:
1/2 kostki miękkie masła ew. margaryny
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
dowolne owoce do wyłożenia

Wykonanie:
Zmiksować dokładnie wszystkie składniki na gładką masę. Wyłożyć na blaszkę. Na wierzch ułożyć pokrojone w kawałki owoce.
Piec przez ok. 40 minut w 180*C.

sobota, 25 września 2010

Crumble to w zasadzie nie tyle ciasto, co po prostu owoce ukryte pod słodką kruszonką, z dodatkiem świeżego masła. Moja wersja zakłada użycie jabłek, ale w roli owoców równie dobrze sprawdzą się Wam gruszki, śliwki czy nawet rabarbar wymieszany z odrobiną cukru. Deser szybki, prosty i niezwykle smakowity. Polecany odchudzaczkom; w końcu nic tak jak pieczone owoce, nie zagłuszy wyrzutów zdietowanego sumienia ;)

Składniki:
1/2 szklanki mąki pszennej 
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 kostki masła + tłuszcz do wysmarowania formy
1/4 szklanki bułki tartej
5 dużych jabłek

Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać, pokroić w drobne cząstki. Produkty sypkie (oprócz bułki tartej) wrzucić do jednej, dużej miski po czym dokładnie ze sobą wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem, po czym wysypać bułką tartą. Na spód żaroodpornego naczynia (bądź formy do pieczenia) wysypać 1/3 suchej mieszanki. Wyłożyć owoce, przykryć pozostałą częścią sypkiej mieszanki. Masło pokroić w cienkie plasterki i poukładać na wierzchu.
Piec przez 50 minut w 180*C.