| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery




Carammel
Kopiowanie i wykorzystywanie zdjęć bez zgody autora zabronione (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych)
Pisz swój dziennik w Internecie
Kategorie: Wszystkie | KREMOWO | SERNIKI | UCIERANKI | Z OWOCAMI
RSS
niedziela, 10 października 2010

3 Bit to ciasto, do którego - pomimo wszystko - bardzo lubię wracać. Zresztą, jako nieodżałowana fanka ciast z kremem, raczej nie mam większego wyboru ;) To mięciutkie i delikatne ciacho po przegryzieniu (min. 3h w lodówce) wręcz rozpływa się w ustach. Niebo w gębie; nie tylko dla wielbicieli popularnego batonika.   

Składniki:
1 duża paczka herbatników
1 puszka kajmaku
1 budyń śmietankowy
1 1/2 szklanki mleka
1 śmietan fix
2 łyżki masła
200 ml śmietanki 30%

Wykonanie:
Masa I:
Budyń rozpuścić w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować. Postępować wg. przepisu na opakowaniu. Masło utrzeć. Wystudzony budyń dodawać do masła po 1 łyżce. Ucierać aż do uzykania jednolitej konsystencji.

Masa II:
Otworzyć puszkę kajmaku i... gotowe. Dodatkowo można utrzeć masę z masłem, ale nie jest to konieczne.

Masa III:
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem i śmietan fix'em.

Układać: herbatniki, kajmak, herbatniki, masa budyniowa, herbatniki, bita śmietana.
Całość można posypać startą na tarce czekoladą.

Smacznego ;}

niedziela, 03 października 2010

To ciasto robiłam już w życiu kilkukrotnie, ale zawsze zachwyca mnie swoją prostotą i - jak sama nazwa na to wskazuje - szybkością wykonania. Pyszne, lekkie i cudownie klasyczne, ciasto z owocami. Idealne do kawy, herbaty i na przyjęcie niespodziewanych gości.

 

Składniki:
1/2 kostki miękkie masła ew. margaryny
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
dowolne owoce do wyłożenia

Wykonanie:
Zmiksować dokładnie wszystkie składniki na gładką masę. Wyłożyć na blaszkę. Na wierzch ułożyć pokrojone w kawałki owoce.
Piec przez ok. 40 minut w 180*C.

sobota, 02 października 2010

Miałam chęć na ciasto delikatne, lekkie, a jednocześnie treściwe. Na coś, co bez wyrzutów sumienia mogłabym zjeść zarówno o 10.00 rano, jak o 22.00. Z potrzeby chwili powstał więc styropian w wersji light, czyli nowa wersja doskonale znanego przysmaku na bazie śmietany, przez niektórych zwanego sernikiem bez sera.  Wersja light od wersji tradycyjnej zakłada użycie herbatników (to zamiast zwykłego, wyrabianego ciasta), brak konfitury i o 1/4 mniej wiórków kokosowych. Ciasto nie jest więc tak słodkie jak tradycyjny styropian, ale cóż... coś za coś. 

Składniki:
2 opakowania śmietany 18% (kubek 2x 330g)
3 białka
1/2 szklanki cukru pudru
1 budyń śmietankowy duży
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g wiórków kokosowych
1 paczka herbatników maślanych

Wykonanie:
Z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Nie przestając miksować dodawać śmietany, mąkę i proszek do pieczenia. Herbatniki wyłożyć na blaszkę w charakterze spodu do ciasta. Wylać masę śmietanową po czym posypać górę wiórkami kokosowymi. Piec ok. 50 minut w 180*C.


piątek, 01 października 2010

Ciasto marchewkowe to jeden z tych wypieków przed którym każdy ucieka dopóki... sam go nie spróbuje. To pyszne, mięciutkie, słodkie ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Poniższy egzemplarz został upieczony - z myślą o - i dla, moich kolegów z pracy. Ciasto smakowało i zostało zjedzone co do najmniejszego okruszka. Wypiek godny polecenia, nie tylko fanom marchewkowego szaleństwa. 

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
4 duże, grube marchewki starte na tarce
1 szklanka oleju
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu (dałam przyprawę do piernika)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa:
1 tabliczka mleczne czekolady (zawsze daję Milkę)

Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier. Ubijać dolewając stopniowo olej. Dosypać resztę składników, na koniec wmieszać startą marchewkę.
Piec przez około 45 minut w 180*C.

Czekoladę rozpuścić i polać nią wystudzone ciasto. Smacznego!

poniedziałek, 27 września 2010

Przepis na ten sernik powstał spontanicznie, pod wpływem chwili. Do jego zrobienia zainspirował mnie jednak przepis Dorotus na Butterscotch pecan cheesecake. Poniżej wersja zmodyfikowana, niemniej równie pyszna i ponętna. Ot, taki trochę spolszczony cheesecake, bardzo kremowy, cudownie śmietankowy z lekką nutą wanilii. Dorotce dziękuję za inspirację, a Was zapraszam do degustacji ;)

Składniki: 
1 paczka maślanych herbatników
3/4 kostki masła

Masa serowa:
1/2 kg serka kremowego
1 cukier waniliowy
1 szklanka drobnego cukru
2 jajka 1 łyżka mąki pszennej

Wykonanie:
Herbatniki skruszyć za pomocą blendera. Masło rozpuścić i połączyć z herbatnikami tworząc masę, przypominającą konsystencją mokry piasek. Wyłożyć spód formy i schłodzić w lodówce.
Serek, oba cukry i jajka dokładnie zmiksować na gładką masę. Na końcu wmieszać łyżkę mąki.
Piec przez około 45 minut w temperaturze 160*C. Po wyjęciu z piekarnika schłodzić w lodówce przez min. 30 minut.

sobota, 25 września 2010

Crumble to w zasadzie nie tyle ciasto, co po prostu owoce ukryte pod słodką kruszonką, z dodatkiem świeżego masła. Moja wersja zakłada użycie jabłek, ale w roli owoców równie dobrze sprawdzą się Wam gruszki, śliwki czy nawet rabarbar wymieszany z odrobiną cukru. Deser szybki, prosty i niezwykle smakowity. Polecany odchudzaczkom; w końcu nic tak jak pieczone owoce, nie zagłuszy wyrzutów zdietowanego sumienia ;)

Składniki:
1/2 szklanki mąki pszennej 
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 kostki masła + tłuszcz do wysmarowania formy
1/4 szklanki bułki tartej
5 dużych jabłek

Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać, pokroić w drobne cząstki. Produkty sypkie (oprócz bułki tartej) wrzucić do jednej, dużej miski po czym dokładnie ze sobą wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem, po czym wysypać bułką tartą. Na spód żaroodpornego naczynia (bądź formy do pieczenia) wysypać 1/3 suchej mieszanki. Wyłożyć owoce, przykryć pozostałą częścią sypkiej mieszanki. Masło pokroić w cienkie plasterki i poukładać na wierzchu.
Piec przez 50 minut w 180*C.

wtorek, 21 września 2010
Bajecznie mięciutkie, rozkosznie słodkie z wyczuwalnym posmakiem kawy. Idealne dla miłośników małej czarnej bądź zabielanej ;)


Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła
4 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mocnej, wystudzonej kawy

Wykonanie:
Masło utrzeć z jajkami na jednolitą masę. Przesianą mąkę dodać do masy i nie przestając miksować (średnie obroty) powoli dodawać oba cukry i proszek do pieczenia. Zwolnić obroty miksera i powoli dolewać wystudzoną kawę.
Piec przez 40 minut w 200*C.