Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery




Carammel
Kopiowanie i wykorzystywanie zdjęć bez zgody autora zabronione (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych)
Pisz swój dziennik w Internecie
Blog > Komentarze do wpisu

Styropian w wersji light

Miałam chęć na ciasto delikatne, lekkie, a jednocześnie treściwe. Na coś, co bez wyrzutów sumienia mogłabym zjeść zarówno o 10.00 rano, jak o 22.00. Z potrzeby chwili powstał więc styropian w wersji light, czyli nowa wersja doskonale znanego przysmaku na bazie śmietany, przez niektórych zwanego sernikiem bez sera.  Wersja light od wersji tradycyjnej zakłada użycie herbatników (to zamiast zwykłego, wyrabianego ciasta), brak konfitury i o 1/4 mniej wiórków kokosowych. Ciasto nie jest więc tak słodkie jak tradycyjny styropian, ale cóż... coś za coś. 

Składniki:
2 opakowania śmietany 18% (kubek 2x 330g)
3 białka
1/2 szklanki cukru pudru
1 budyń śmietankowy duży
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g wiórków kokosowych
1 paczka herbatników maślanych

Wykonanie:
Z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Nie przestając miksować dodawać śmietany, mąkę i proszek do pieczenia. Herbatniki wyłożyć na blaszkę w charakterze spodu do ciasta. Wylać masę śmietanową po czym posypać górę wiórkami kokosowymi. Piec ok. 50 minut w 180*C.


sobota, 02 października 2010, carammel

Polecane wpisy

Komentarze
2010/10/03 19:49:31
Piekłam to ciasto jest pyszne, ślicznie Ci wyszło :)
-
milk_chocolate84
2010/10/04 22:05:43
a ja jeszcze nie piekłam, ale czaję się już sporo czasu,.. więc może niedługo się uda ;)