Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery




Carammel
Kopiowanie i wykorzystywanie zdjęć bez zgody autora zabronione (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych)
Pisz swój dziennik w Internecie
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to jeden z tych wypieków przed którym każdy ucieka dopóki... sam go nie spróbuje. To pyszne, mięciutkie, słodkie ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Poniższy egzemplarz został upieczony - z myślą o - i dla, moich kolegów z pracy. Ciasto smakowało i zostało zjedzone co do najmniejszego okruszka. Wypiek godny polecenia, nie tylko fanom marchewkowego szaleństwa. 

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
4 duże, grube marchewki starte na tarce
1 szklanka oleju
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu (dałam przyprawę do piernika)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa:
1 tabliczka mleczne czekolady (zawsze daję Milkę)

Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier. Ubijać dolewając stopniowo olej. Dosypać resztę składników, na koniec wmieszać startą marchewkę.
Piec przez około 45 minut w 180*C.

Czekoladę rozpuścić i polać nią wystudzone ciasto. Smacznego!

piątek, 01 października 2010, carammel

Polecane wpisy

Komentarze
justinek222
2010/10/05 12:53:20
Robiłam kiedyś ciasto marchewkowe, ale to był dziwny przepis bo bez mąki i wyszedł raczej placek niż ciasto :) Ten przepis wydaje się o wiele lepszy.