Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery




Carammel
Kopiowanie i wykorzystywanie zdjęć bez zgody autora zabronione (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych)
Pisz swój dziennik w Internecie
Blog > Komentarze do wpisu

Ucierane ciasto kawowe

Bajecznie mięciutkie, rozkosznie słodkie z wyczuwalnym posmakiem kawy. Idealne dla miłośników małej czarnej bądź zabielanej ;)


Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła
4 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mocnej, wystudzonej kawy

Wykonanie:
Masło utrzeć z jajkami na jednolitą masę. Przesianą mąkę dodać do masy i nie przestając miksować (średnie obroty) powoli dodawać oba cukry i proszek do pieczenia. Zwolnić obroty miksera i powoli dolewać wystudzoną kawę.
Piec przez 40 minut w 200*C.

wtorek, 21 września 2010, carammel

Polecane wpisy

  • 3 bit

    3 Bit to ciasto, do którego - pomimo wszystko - bardzo lubię wracać. Zresztą, jako nieodżałowana fanka ciast z kremem, raczej nie mam większego wyboru ;) To mię

  • Szybkie ciasto z owocami

    To ciasto robiłam już w życiu kilkukrotnie, ale zawsze zachwyca mnie swoją prostotą i - jak sama nazwa na to wskazuje - szybkością wykonania. Pyszne, lekkie i c

  • Styropian w wersji light

    Miałam chęć na ciasto delikatne, lekkie, a jednocześnie treściwe. Na coś, co bez wyrzutów sumienia mogłabym zjeść zarówno o 10.00 rano, jak o 22.00. Z potrzeby

  • Babka tulipan

    Witajcie po nieco dłuzszej przerwie spowodowanej brakiem dostepu do internetu w domu. Czasami bywa i tak. Dziś zapraszam na wiosennie kolorową babkę tulipan. &#

  • Babka kawowo-orzechowa

    Jedna z prostszych i szybkich w robieniu ;) Moze byc tez na Wielkanoc do swiatecznej kawy :) Na forme o pojemnosci 2 l: 1 tabliczka czekolady o smaku kawowoym (

Komentarze
2010/09/23 09:50:37
Wygląda bardzo apetycznie :)