Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery




Carammel
Kopiowanie i wykorzystywanie zdjęć bez zgody autora zabronione (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych)
Pisz swój dziennik w Internecie
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik przepyszny

Przepis na ten sernik powstał spontanicznie, pod wpływem chwili. Do jego zrobienia zainspirował mnie jednak przepis Dorotus na Butterscotch pecan cheesecake. Poniżej wersja zmodyfikowana, niemniej równie pyszna i ponętna. Ot, taki trochę spolszczony cheesecake, bardzo kremowy, cudownie śmietankowy z lekką nutą wanilii. Dorotce dziękuję za inspirację, a Was zapraszam do degustacji ;)

Składniki: 
1 paczka maślanych herbatników
3/4 kostki masła

Masa serowa:
1/2 kg serka kremowego
1 cukier waniliowy
1 szklanka drobnego cukru
2 jajka 1 łyżka mąki pszennej

Wykonanie:
Herbatniki skruszyć za pomocą blendera. Masło rozpuścić i połączyć z herbatnikami tworząc masę, przypominającą konsystencją mokry piasek. Wyłożyć spód formy i schłodzić w lodówce.
Serek, oba cukry i jajka dokładnie zmiksować na gładką masę. Na końcu wmieszać łyżkę mąki.
Piec przez około 45 minut w temperaturze 160*C. Po wyjęciu z piekarnika schłodzić w lodówce przez min. 30 minut.

poniedziałek, 27 września 2010, carammel

Polecane wpisy

Komentarze
yx666
2010/09/27 21:13:39
uwielbiam serniki ;d