Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery




Carammel
Kopiowanie i wykorzystywanie zdjęć bez zgody autora zabronione (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych)
Pisz swój dziennik w Internecie
Blog > Komentarze do wpisu

Crumble czyli jabłka skruszone

Crumble to w zasadzie nie tyle ciasto, co po prostu owoce ukryte pod słodką kruszonką, z dodatkiem świeżego masła. Moja wersja zakłada użycie jabłek, ale w roli owoców równie dobrze sprawdzą się Wam gruszki, śliwki czy nawet rabarbar wymieszany z odrobiną cukru. Deser szybki, prosty i niezwykle smakowity. Polecany odchudzaczkom; w końcu nic tak jak pieczone owoce, nie zagłuszy wyrzutów zdietowanego sumienia ;)

Składniki:
1/2 szklanki mąki pszennej 
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 kostki masła + tłuszcz do wysmarowania formy
1/4 szklanki bułki tartej
5 dużych jabłek

Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać, pokroić w drobne cząstki. Produkty sypkie (oprócz bułki tartej) wrzucić do jednej, dużej miski po czym dokładnie ze sobą wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem, po czym wysypać bułką tartą. Na spód żaroodpornego naczynia (bądź formy do pieczenia) wysypać 1/3 suchej mieszanki. Wyłożyć owoce, przykryć pozostałą częścią sypkiej mieszanki. Masło pokroić w cienkie plasterki i poukładać na wierzchu.
Piec przez 50 minut w 180*C.

sobota, 25 września 2010, carammel

Polecane wpisy

Komentarze
2010/09/25 22:06:49
Takie desery są najlepsze, mało składników i oczywiście z owocami :)